Es va convertir primer en un best-seller i després en un gran èxit cinematogràfic la història al voltant de les ombres d’un home de cognom Gris ( Grey ), les quals donen joc a partir d’altres ombres menys explícites però existents, les de la seva companya.

Leer este artículo en Castellano

És extremadament paradoxal que en l’era de la valorització i dignificació de la dona triomfi una obra que fa apologia de la submissió i que el públic al qual degui el seu gran èxit sigui el femení.

És paradoxal però no incomprensible, ja que la naturalesa humana és complexa, i aquí en tenim la mostra.

29- Sombras 02

El gran èxit d’aquest llibre i pel·lícula sembla estar donant una mena de carta blanca al fet que socialment pugui ser més ben considerat un tipus de relació amb la sexualitat que fins ara romania molt clandestí. Fins i tot hi ha almenys un web que ven joguines eròtiques sobre la base de la pel·lícula i m’han dit que hi ha botigues físiques als EUA que venen explícitament aquest material; no sé si serà veritat.

És comprensible el fet que, després de molts segles de repressió sexual, es desencadenés fa ja algunes dècades una onada de «liberalisme» al respecte, que ha culminat amb la fita del gran èxit d’aquesta obra, fita que pot no ser l’última.

Passa que el pèndol oscil·la entre la repressió i el que hom desitja expressar sexualment, però encara falta maduresa social perquè hi hagi un interès general a indagar què hi ha darrere de les conductes sexuals que hom no posaria al seu currículum per considerar-les d’alguna manera vergonyoses.

29- Sombras 03

Aquest punt és molt important, ja que el coneixement i domini de la sexualitat constitueix la pedra angular de disciplines espirituals molt serioses que saben la gran transcendència d’aquest aspecte de l’ésser humà de cara a la seva autorealització, de manera que treballen amb ell.

De l’extrem de grups minoritaris que treballen amb la sexualitat amb gran cura i delicadesa, coneixedors del seu enorme potencial per a bé i per a mal, anem a l’altre extrem d’una societat que segueix considerant que la sexualitat és essencialment una font de plaer, la qual cosa no mereix gaires més reflexions: hom farà bé a expressar-se sexualment segons la seva naturalesa, sempre que no contravingui cap llei humana. Aquesta és la resposta i gairebé venjança davant els segles de repressió esmentats.

29- Sombras 04

Però fa sentir bé a la persona qualsevol tipus d’expressió sexual? Què sent la persona després, no perquè alguna església li digui alguna cosa sinó perquè sent en el seu interior determinades sensacions?

La sexualitat tendeix a ser considerada de dues maneres: a partir d’una necessitat i expressió del cos, i en base a una expressió de l’enamorament. Com a expressió de l’enamorament és molt bella, i en el primer cas se la «disculpa» com que el cos té les seves necessitats. Fi de la història.

29- Sombras 05

No obstant això, hi ha molta més història, i potser, després d’haver estat oscil·lant en el pèndol entre la repressió i l’expressió durant un temps, tindrem interès a observar com ens fan sentir les nostres expressions sexuals en realitat. Així sabrem si ens fan sentir fenomenalment bé o si hi ha alguna cosa que no encaixa. En el primer cas, enhorabona (tret que siguem uns psicòpates tals que confonguem el més atroç amb el més sa); en el segon cas, enhorabona també, ja que tindrem l’oportunitat de conèixer-nos millor i seguir amb el nostre camí de creixement.

Si hi ha alguna cosa «que no encaixa» segurament haurà passat el següent: haurem tingut algun tipus d’anhel o fantasia i li haurem donat expressió. Què ha faltat aquí? El cor. El cor ha estat en silenci i la ment ha compensat la seva buidor amb el plaer; per això ha acudit al cos, perquè li doni la forma de plaer més forta que el cos pot allotjar.

Quan el cervell ordena al cos que es posi en marxa, això pot tenir connotacions molt diferents, en funció de la persona. El camí de creixement comença amb el reconeixement de quina característica busca expressar la nostra ment per mitjà del sexe.

Si el cor no està present i és la ment la que malda per expressar-se, atenció. Perquè l’absència de cor és dolorosa per a l’individu, insuportable fins i tot, i una ment desvinculada del cor és capaç d’anar per qualsevol camí amb la finalitat de compensar aquest buit. I el sexe és una espècie d’edulcorant universal; hom pot aliar-lo amb qualsevol expressió de dolor i el sexe s’encarregarà de donar a aquest dolor l’aspecte d’alguna cosa agradable. En aquest cas, hem de ser molt conscients que hem pres dos elements que no tenen res a veure, algun tipus de dolor o trauma per una banda i la sexualitat per l’altra, i els hem combinat per fer més suportable aquest dolor o trauma. El tema és que, amb això, obtenim sí un plaer, però alhora ancorem en les nostres cèl·lules la característica del dolor desencadenant, la qual cosa pot arribar a desembocar en addicció i en el convenciment que el cos és el que mana.

29- Sombras 06

Això contrasta amb el treball espiritual de la sexualitat, en què els dolors o traumes ja han estat descoberts i bastant processats i l’aliança és entre les aspiracions més nobles i divines de la persona i la força neutra que és el sexe, que en aquest cas es convertirà en font de gran energia i transcendència.

Imagineu què passa quan hom creu que està en aquest context espiritual però hi ha arribat amb tots aquests dolors o traumes sense resoldre, de vegades sense ni tan sols haver-los descobert… Creurà que està fent tantra, però en realitat s’estarà fent un embolic. Perquè el cos no pot ser el punt de partida; el punt de partida ha de ser la ment i el que aquesta oculta.

Imaginem que algú com Christian Grey, el de la pel·lícula, en comptes de donar curs als seus instints es detingués i reconegués que la seva actitud no li procura una veritable felicitat. Imaginem que es disposa a posar-hi remei. Comença per reconèixer la seva força sexual com una cosa neutra i posa atenció a com els seus pensaments la modulen. I va veient la relació entre el que oculta la seva ment i les característiques de la seva sexualitat. De fet, aquestes últimes li donen les pistes del primer. Què va tenir interès a endolcir perquè no li ocasionés un dolor insuportable? Potser va ser la humiliació, el sentir-se impotent en la infantesa, de manera que va cedir a la sexualitat l’edulcoració d’aquesta impotència? Li va sumar la ràbia, la qual cosa el va convertir en un ésser d’impulsos dominants? Ho sento; no he llegit el llibre i no sé el que Christian Grey va arribar a descobrir de si mateix. Fos el que fos, no sembla mostrar gaire interès a superar-ho; tot i que es reconeix infeliç, prefereix seguir el dictat de les seves tendències.

29- Sombras 07

Però no cal quedar-se aquí i conformar-se amb la mediocritat perpètua. El «jo sóc així», «és que m’ho demana el cos», sucumbeix davant el coneixement que la ment ho regeix tot, de manera que «la carn» tan acusada per algunes religions no és en realitat culpable de res. Només cal observar com una forta libido pot sucumbir en un instant (només cal que algú truqui a la porta o que soni el telèfon) per adonar-nos que en realitat era el cervell el que manava. Si no ha estat una expressió sexual plena, sobre la base del cor, l’ha motivat una altra cosa, i llavors veiem si ens ha generat felicitat. Si no ha estat així, veiem quin tipus de buit hem volgut compensar. Exculpem el cos i el sexe i veiem què amaga la ment. Tot el que ve a continuació té a veure amb conèixer el cos i el sexe sense que la ment els condicioni i amb entrenar la ment a saber-se instrument del que és diví, perquè el cor faci les paus amb ella i torni a fer-se present. Llavors la ment perdrà pesadesa, serà cada vegada menys «mental» i més buida en el sentit transcendent de la paraula, de manera que la sexualitat reflectirà aquesta quietud subjacent a la vegada que el goig d’un cor alliberat.

Per descomptat, els secrets d’un camí de coneixement d’aquesta envergadura no poden sintetitzar-se en un article d’uns quants paràgrafs. A més, hi ha experts en la matèria que poden dir coses molt més afinades al respecte. Em conformo amb donar la pauta que estiguem molt atents amb el que anomenem «plaer», ja que pot tenir unes connotacions fins i tot contràries a la nostra felicitat, si el fem servir per compensar algun tipus de malestar, que pot ser inconscient. El fet que milions d’individus aplaudeixin el simple plaer en el context d’una societat poc exigent amb el treball interior no vol dir que cadascun de nosaltres hagi de conformar-se amb això. Farem bé de ser molt sincers amb nosaltres mateixos pel que fa al que sentim, per més que el context social vulgui convèncer-nos que tot està bé mentre seguim consumint, encara que el que consumim pugui ser d’allò més indigest.

© Francesc Prims Terradas. Autor del llibre d’entrevistes “Nuevos paradigmas” (Editorial Sirio, febrer de 2015). www.francescprims.com

Leer este artículo en Castellano

29- Sombras 01

[divider]

Llibre Nuevos paradigmas (Editorial Sirio)

 De l’autor Francesc Prims

LINK DE COMPRA: www.casadellibro.com/libro-nuevos-paradigmas/9788416233335/2490111

PORTADA DEL LLIBRE:

Portada Nuevos paradigmas 400px

ENTREVISTATS:

Nuevos Paradigmas Fotos Entrevistados

Portada-Nuevos-paradigmas-660px
[divider]

CONNECTA AMB LA CAJA DE PANDORA

Si vols rebre actualitzacions periòdiques de tot el que anem publicant, Subscriu-te al llistat de correu Aquí

[tabs_head] [tab_title]Reds socials[/tab_title] [tab_title]Visita les nostres webs[/tab_title] [tab_title]Portals de Vídeo y Audio[/tab_title] [/tabs_head]

Segueix-nos a  Facebook www.facebook.com/pandoravideo ( Pàgina Oficial ) www.facebook.com/groups/lacajapandora/ ( Grup )

Segueix-nos a Google+ www.plus.google.com/+LacajadepandoraEu1

Segueix-nos a Twitter www.twitter.com/cajapandora1

Segueix-nos a Social Red www.socialred.com

Segueix-nos a Tsu www.tsu.co

Visita y suscribeix-te la web de La Caja de Pandora www.lacajadepandora.eu

Visita la web de videos de La Caja de Pandora www.cajadepandora.tv

Visita y suscribeix-te al Periódico de La Caja de Pandora www.pandoranews.eu

Suscribeix-te als canals de vídeo La Caja de Pandora:

www.youtube.com/lascajasdepandora ( Principal )

www.youtube.com/matrixpandora ( El Origen y Descifrando La Matrix )

www.youtube.com/siyiyi ( Luís Palacios ) www.youtube.com/caixadepandoraTV ( Catalán ) www.youtube.com/PandorasTv ( Inglés )

Suscribeix-te al canal d’Audio de La Caja de Pandora: www.ivoox.com/escuchar-caja-de-pandora-audios_nq_4454_1.html

Segueix-nos a Vimeo www.vimeo.com/channels/lacajadepandora

[divider]